среда, 22 сентября 2021 г.

Історія скорботи та героїзму

 

80 років тому - 29 вересня 1941 року в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Ця трагедія стала всесвітнім символом Голокосту. Гітлерівці вбивали євреїв і до Бабиного Яру, проте саме Київ став першим у Європі містом, де знищили всю єврейську громаду у межах "остаточного вирішення єврейського питання". Вибухи на Хрещатику 24 вересня, які приписали євреям, стали формальним приводом для масових розстрілів. 29 вересня нацисти розстріляли близько 22 тисяч євреїв, у першу хвилю, до середини листопада тривала безперервна операція винищення. Загалом протягом двох років в Бабиному Яру знищили людей різного етнічного походження близько 100 тисяч - євреїв, ромів, пацієнтів психіатричної лікарні, полонених червоноармійців, цивільних заручників, українських націоналістів і радянських партизанів. 

   Але були люди, які ризикуючи власним життям, а також життями членів своїх родин, переховували в себе євреїв. Це українці, росіяни, поляки, білоруси, татари, греки і інші. Почесне звання "Праведник Бабиного Яру" отримали понад півтисячі людей. 

 Бабин Яр став символом Голокосту і спільною могилою жертв нацистського терору, нагадуванням про жахливий злочин, загальноукраїнським місцем пам'яті.  

  В Світлівській сільській бібліотеці до Дня пам'яті жертв Бабиного Яру організовано тематичну полицю "Історія скорботи та героїзму" для всіх категорій користувачів.





Комментариев нет:

Отправить комментарий